Dijital ekranların insan hayatını kolaylaştırdığı alanlardan biri de çevrimiçi alışveriş olanağıdır. İnsanların çevrimiçi alışveriş yapma ya da satın alma nedenleri arasında; arama kolaylığı, iyi bir fiyat, çeşitlilik, zaman, kullanışlılık, eğlence, promosyon, dürtü gibi faktörler olduğu söylenebilir. Akıllı ekranların sunduğu bu kolaylığın yanında, kontrolsüz çevrimiçi satın alma davranışı bazı bireylerde çevrimiçi alışveriş bağımlılığına neden olmaktadır. Çevrimiçi alışveriş ve satın alma bozukluğu arasında önemli bir ilişki vardır. Satın alma bozukluğu olan bireylerde çevrimiçi alışveriş oldukça yaygındır. Alışveriş bağımlılığında da tıpkı diğerlerinde olduğu gibi bağımlı kişi, genellikle bağımlı olduğunun farkında değildir. Davranışının kontrol altında olduğunu düşünür. Öncelik her zaman bu konuda farkındalık kazanmaktır. Sonraki aşamada alışveriş için belirli sınırlar ve kurallar koyulması etkili olacaktır.
Çevrimiçi alışveriş ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığını tanımlamak ve farklılığını anlamak için iki tür alışverişten söz etmek gerekir. İlki; “araçsal” veya “ihtiyaca dayalı” alışveriştir.
Araçsal alışveriş: çevrimiçi alışverişin, keyifli bir eylemden ziyade rasyonel ve gereksinim odaklı olması bilinçli olarak gerçekleştirilmesidir. Araçsal alışverişte, bağımlılığın oluşması daha güçtür ve daha düşük bir ihtimaldir.
İkinci ise hazza ve eğlenceye dayalı “hedonik” veya “duygusal” alışveriştir. Hedonik; haz, zevk, hoş vakit geçirme, eğlence, oyalanma kavramları ile açıklanmıştır. Hedonist tüketici veya müşterilerin alışveriş davranışı deneyimseldir. Hedonist müşteriler alışverişi sadece ürünlere ilişkin bilgi toplamak için değil, aynı zamanda heyecan, haz, eğlence, macera arama, uyarılma, kaçış için de yaparlar. Bağımlılığı geliştiren alışveriş türü genelde hedonik alışverişi de kapsayan duygusal alışveriştir. Araçsal ve hedonist alışverişler arasındaki ilişki tıpkı internet bağımlılığında da vardır. Nasıl ki çevrimiçi alışverişi yapma nedeni bağımlılığın gelişimini belirlese de internet bağımlılığında da bağımlılığı geliştiren kullanım amaçları kumar, oyun vb. (haz/eğlenceye yönelik) sanal nesnelerdir. Bazı kaynaklar bir üçüncü alışveriş türü olarak “kimliğe ilişkin alışverişi” tanımlarlar. Kimliğe ilişkin alışveriş türü bireyin kişisel gelişimi veya olmak istediği kimliğe bürünmek için satın alma davranışıdır. Bu tür alışveriş de duygusal alışveriş türünde olduğu gibi çevrimiçi alışveriş bağımlılığını geliştirir.
ÇEVRİM İÇİ ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ
Çevrimiçi alışveriş bağımlılığında da çevrimiçi oyun ve kumar gibi ekran bağımlılıkları için kullanılan semptomların kullanıldığı söylenebilir. Ancak kuşkusuz kendine özgü bazı nitelikleri de vardır. Başka bir ifadeyle, çevrimiçi alışveriş bağımlılığına özgü bazı farklı kavram ve özellikler de mevcuttur. Çevrimiçi alışveriş bağımlılığının tanımlanması ve daha iyi anlaşılması bağlamında, tüm bu semptom ve göstergeleri tanımlamak oldukça önemlidir.
Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığının Nedenleri
Bu sorunun kuşkusuz bireysel/psikolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan birçok cevabı vardır. Diğer bağımlılıkların da gelişmesinde sık sık karşılaşılan onlarca faktör çevrimiçi alışveriş bağımlılığı için de geçerlidir. Diğer bağımlılıkların da nedenleri arasında gösterilebilecek bazı online alışveriş bağımlılığına neden olan faktörler ise şunlardır:
Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığının Zararları
Çevrimiçi alışveriş bağımlılığı sadece bireyin kendisini değil, aynı zamanda aile ve toplumun yapısını da oldukça etkiler.
Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığına Karşı Hangi Önlemleri Alabiliriz
Çevrimiçi alışveriş yerine kendinize başka alternatifler seçebilirsiniz.